fbpx
מניה (stock)

מהי מניה?

לפני שמתחילים, חשוב לי לציין שאין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ כלכלי, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות השקעה או קריאה לביצוע פעולה מסויימת.
אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ אישי, המותאם לצרכי הלקוח.
אין באמור לעיל התחייבות של מנהל האתר, הקהילה או כותב המאמר להשגת תשואה כלשהי.

מניה (Stock) היא נייר ערך שמונפק ע״י הבורסה, כדי לאפשר למשקיעים פרטיים להשקיע בחברה. חברה שמעוניינת לגייס הון מהציבור הרחב, ניגשת לבורסה להנפקה ולאחר התהליך היא רשאית למכור מניות.

רכשתם מניות של חברה? מזל טוב!!! אתם חלק מהבעלים החדשים של החברה.

חשוב לציין שחלקכם כבר רוכש מניות על בסיס קבוע באופן פסיבי. לדוגמא, מי מכם שהפנסיה או קרן ההשתלמות שלו במסלול מנייתי חלקי או מלא.

סוגי מניות

קיימים סוגי מניות שונים ובינהם:

  1. בכורה – מניה בעלת עדיפות ראשונים בחלוקת דיבידנד, מניה זו היא הראשונה בסדר החלוקה
    וכך מבטיחה את קבלת ערכה. קיימת היררכיה גם בין מניות בכורה.
  2. הנהלה – מניה אשר מעניקה לבעליה זכות הצבעה בהחלטות החברה, לרוב אינה נסחרת בבורסה.
  3. יסוד – אלו מניות שבדר״כ מוחזקות אצל מייסדי החברה.
  4. פני סטוקס – מניות בשווי שוק נמוך מהמטבע המקומי, לרוב של חברות קטנות מאוד.
  5. סטנדרטית – מניה בעלת ערך כספי ואחוז בעלות אחיד, הסוג הנפוץ ביותר בבורסה.

במאמר זה נתמקד במניה הסטנדרטית שהיא הנסחרת ביותר.

איך בוחרים מניה?

רכישת מניה היא תהליך מאוד פשוט, אבל יש המון עבודה לפני שרוכשים מניה. אני אפילו אגיד שרכישת מניות ללא סקר שוק היא הימור לא קטן.

1. ניתוח פנדמנטלי (ניתוח החברה)

השלב הראשון הוא חיפוש מידע אודות החברה, המוצר/שירות, דוחות רווח והפסד וכל פיסת מידע שניתן לזקק. אני אישית לא מציע לרכוש מניה של חברה שאינכם יודעים מה היא עושה, מה היא מייצרת/מפתחת. לכן מומלץ לקרוא על החברה, להכיר את העשייה שלה ובעיקר להתחבר למה שהיא עושה. לא נרצה להשקיע בחברה שאנחנו לא מתחברים לאג׳נדה שלה.

בנוסף, אם נשקיע בחברות שהם מתחום העניין שלנו, נוכל להבין לאן נושבת הרוח. נוכל אפילו לזהות פוטנציאל שהשוק עדיין לא זיהה. לדוגמה, בשנת 1972 הומצא מסך המגע (Touch) הראשון. מאז חברות רבות ייצרו מוצרים בעלי מסך מגע כגון מחשבים אישיים, מחשבי כף יד ועוד… ביניהם גם אפל (Apple) שפיתחה מחשב כף יד בשנת 1992. בשנת 2003 כל החברות שללו את הפוטנציאל למוצרי מסך מגע מלבד אחת – מספר שנים לאחר מכן בשנת 2007, אפל הכריזה על הטלפון החכם הראשון בעולם עם מסך מגע הלוא הוא האייפון (iPhone) הראשון למי שהתבלבל, שהיה להצלחה מסחררת. אחריה כמובן ששאר יצרניות הטלפון הניידים התחילו לייצר דגמים משלהם.

מי שחי את התחום וזיהה את הפוטנציאל בשנת 1992 או לפני, רכש מניות של אפל. רכישה זו ניצלה כשל שוק – הערכת שווי שגוייה של חברה. זיהוי של כשל שוק יכול להביא להפסד רוב הכסף או לחילופין לתשואה מטורפת.

"אינני משקיע בחברות שאני לא מבין את העסקים שלהם, ואת המודלים שלהם."

2. בדיקת מתחרים

אחרי שאנחנו יודעים הכל על החברה, נתחיל לחקור את המתחרים המובילים. אם נחזור לדוגמא הקודמת, אפל לא הייתה החברה היחידה שפיתחה מסך מגע. היו לה מתחרים גדולים ביניהם יבמ (IBM) ומיקרוסופט (Microsoft) שפיתחו מכשירים מתחרים. לכן, הבנת השוק והיכולות של כל חברה, הן מידע הכרחי כדי לבחור את המניה הנכונה.

3. דו״חות

כל חברה ציבורית (נסחרת בבורסה) מפוקחת ע״י הרשות לניירות ערך ומחוייבת בשקיפות לציבור. חלק מהשקיפות היא פרסום דו״חות תקופתיים.

  • מאזן – דו״ח שמופק בסוף כל רבעון ובסוף שנה, מציג את כלל הנכסים של החברה ומנגד את כלל המחוייבויות של החברה.
  • דו״ח רווח והפסד – דו״ח שמופק בסוף כל רבעון ובסוף שנה, מציג את כלל התוצאות של פעילות החברה, כמה הרוויחה, כמה הפסידה והאם ההפרש שלילי או חיובי. לרוב מציג השוואה לשנה או השנתיים הקודמות.
  • דו״ח תזרים מזומנים – דו״ח שמופק בסוף כל רבעון ובסוף שנה, מציג את כלל ההכנסות של החברה ולמה הן שימשו, ז״א על מה החברה הוציאה כסף.

4. מחיר המניה

איך נקבע מחיר המניה? אין כלל אצבע לקביעת מחיר המניה, המחיר נקבע לפי ביקוש והיצע. ז״א שאם עכשיו הרבה בעלי מניות ימכרו את המניות שלהם בבת אחת, בעקבות תרחיש מסויים שקורה בחברה או בסביבתה, ההיצע יגדל אבל הביקוש יקטן ולכן מחיר המניה ירד. לעומת זאת, כמו בדוגמא הקודמת, אפל זיהו שיש פוטנציאל לטלפונים ניידים עם מסכי מגע, לכן הביקוש למניה עלה. מעטים בעלי המניות שימכרו את המניה שלהם בזמן כזה, לכן מחיר המניה יעלה.

לכן, מכירה וקניה של מניה צריכה להיות בתזמון (Timing) הנכון, זה מחזיר אותנו לוורן באפט שאמר שאינו קונה מניה של חברה שאינו מבין, כי הוא לא היה מזהה את הפוטנציאל וכנראה שהיה מוכר או קונה את המניה בזמן הלא נכון.

4. מנית דיבידנד

מניות דיבידנד הן מניות שמחלקות חלק מרווחי החברה לבעלי המניות, לרוב יהיו של חברות גדולות וותיקות עם מחזור שנתי גבוה. אותן מניות יהיו לרוב פחות רווחיות לאורך זמן אבל הן יניבו דיבידנד באופן שנתי, אותו דיבידנד יורד מהכנסות החברה (שווי החברה).

לכן, זה גם אחד השיקולים בבחירת מניה, האם אני רוצה להחזיק בה לטובת עליית ערך או מניה שתניב לי דיבידנד.

קיימות 2 גישות למסחר במניות

אקטיבית

משקיע שפועל בשיטה האקטיבית הוא חלק בלתי נפרד מכל השקעה, חוקר את השוק באופן קבוע, בוחר את המניות ולוקח סיכונים גבוהים יותר מהמשקיע הפסיבי.
השיטה האקטיבית מתחלקת ל-2: 
  • השקעה לטווח קצר החל מחודש ועד מספר דקות, קניה ומכירה של מניות באותו היום נקראת מסחר יומי (Day Trading).
  • השקעה לטווח ארוך, יכולה להגיע למספר שנים.

פסיבית

משקיע שפועל בשיטה הפסיבית לרוב אינו לוקח חלק בבחירת המניות. בנוסף אינו מחליט מתי למכור או לקנות. הוא יעדיף לפנות לבית השקעות שינהל עבורו את ההשקעה, ז״א שבגישה זו אני מאמין שאני מביא את הכסף, משלם דמי ניהול ובית ההשקעות עושה את כל השאר.

אצל המשקיע הפסיבי לרוב הסיכון יקטן ע״י שימוש בתיק השקעות מגוון, תעודות סל או קרנות מחקות מדד.

נכון שעל אנשי מקצוע שומעים מפה לאוזן
אבל... לא מכל פה!

הנפקת מניות בבורסה מתבצעת בשני דרכים

על מנת שנוכל לקנות מניות של חברה מסויימת, החברה צריכה להנפיק מניות חדשות או שאחד מבעלי המניות ימכור את המניות שלו. הנפקת מניות חדשות נקראת דילול, כל בעל מניות בחברה, מחזיק במספר מניות. מספר זה אינו משתנה אלא אם הוא מוכר או קונה מניות של אותה חברה.

לעומת זאת, אחוז הבעלות כן משתנה, מכיוון שהוא מייצג את סך המניות בבעלותו חלקי סך מניות החברה. במידה ואחד מבעלי המניות מכר או רכש מניות, אחוז הבעלות של שאר בעלי המניות (מלבד הרוכש והקונה) אינו משתנה. רק במידה והחברה הנפיקה מניות חדשות, היא מדללת את אחוז הבעלות של כלל המשקיעים.

דוגמא, אם לחברה מסויימת יש 100 מניות שמוחזקות אצל שני בעלי מניות, אז לכל אחד מהם יש 50 מניות, שהן 50% מבעלות החברה. אבל אם החברה מנפיקה 50 מניות נוספות למשקיע חדש, עכשיו יש 3 משקיעים שלכל אחד יש 50 מניות של החברה, שהן מגלמות רק 1/3 בעלות על החברה.

הקשר בין מסחר במניות להחזר מס

מס רווחי הון

מס רווחי הון הוא 25% (נכון לכתיבת מאמר זה). הוא משולם על הרווח הריאלי בלבד במימוש המניה, ז״א ביום בו אני מוכר את המניה. לדוגמא, אם קניתי 4 מניות בשווי 1000 ש״ח כל אחת ובעת מימוש המניות, ערכה של כל מניה הוא 1250 ש״ח, הרווח שלי הוא 1000 ש״ח. אבל מדד המחירים לצרכן עלה ב-1%, לכן 40 ש״ח מתוך הרווח הם רווחים נורמינליים שאינם מחוייבים במס, מכיוון ששמרו על ערך הכסף, מכאן שאשלם מס רק על הרווח הריאלי שהוא 960 ש״ח.

קיזוז רווח הפסד

על הרווח ממסחר בניירות ערך משלמים 25% מס רווחי הון (נכון לכתיבת מאמר זה). מה קורה אם באותה השנה הרווחתם במניה אחת אבל הפסדתם בשניה? 

לדוגמא, הרווחתי במניה א׳ 20k אבל הפסדתי במניה ב׳ 12k, אני אמור לשלם מס רק על 8k. בפועל אני משלם על הרווח במשיכת הכסף או קבלת דיבידנד שהוא 20k, אך איני מקבל זיכוי על 12k בזמן משיכה בהפסד.

אם אני עצמאי, אני מקזז את המס כחלק מסיכום שנה מול רשות המיסים, אם אינני עצמאי, אני צריך להגיש בקשה להחזר מס באופן ידני או בממשק אינטרנטי כמו finupp.

מס רווחי הון על דיבידנד

בשונה ממימוש מניה, שם משלמים 25% על הרווח הריאלי. בקבלת דיבידנד, מתייחסים לכל הדיבידנד כאל רווח ריאלי. אין הפרדה בין הקרן (עלות המניה המקורית) לבין הרווח על מחיר המניה. לכן, נשלם 25% מס על כל הסכום המופרש כדיבידנד.

לסיכום

לא סוחרים במניה של חברה שאנחנו לא מבינים את התחום בו היא עוסקת, זוכרים את האג׳נדה של וורן באפט?

בנוסף, לפני קניית מניה, עושים סקר שוק, קוראים על החברה ועל המתחרים, מחליטים האם רוצים מניה שתניב לנו דיבידנד או שערכה יעלה לאורך זמן.

אז ספרו לי בתגובות מה המניה שאתם סוחרים בה או מעוניינים לסחור בה?

שיהיה המון בהצלחה.

ליעוז - תמונת מחבר

ליעוז אסא

יזם טכנו-פיננסי, מאמן פיננסי בעל תואר בהנדסה, סופר ילדים, מ״פ במילואים
ובעלים של חברת תרבות כלכלית – לימוד פיננסי חוויתי.
מרצה להתנהלות כלכלית ויזמות, בבתי ספר ותוכניות מצויינות לתלמידי יסודי – תיכון.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

אולי יעניין אותך גם

כלכלת המשפחה - חלק א׳
כלכלת המשפחה
liozassa

כלכלת המשפחה – חלק א׳

כלכלת המשפחה עוסקת בראייה רחבה על כלל ההחלטות הפיננסיות שנלקחו ע"י המשפחה. חלקן "קטנות" כמו הוצאות חודשיות בסופר וחלקן "גדולות" כמו משכנתא. הכל מהכל!סך כל

קרא עוד »