fbpx
רצף פיצויים ורצף קצבה

רצף פיצויים ורצף קצבה

לפני שמתחילים, חשוב לי לציין שאין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ כלכלי, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות השקעה או קריאה לביצוע פעולה מסויימת.
אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ אישי, המותאם לצרכי הלקוח.
אין באמור לעיל התחייבות של מנהל האתר, הקהילה או כותב המאמר להשגת תשואה כלשהי.

רצף פיצויים ורצף קצבה

רצף פיצויים ורצף קצבה הן שתי אופציות של שימוש מושכל בכספי פיצויי פיטורין, במקום למשוך אותם ולנצל אותם מיד. לכל אחד מהם יתרונות אחרים ומאפיינים שונים. בהתאם כדאי כמובן להכיר גם את האופציה של רצף פיצויים (שנקרא גם רצף זכויות / רצף מעסיקים) וגם את האופציה של רצף קצבה, וכך לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר.

מהו רצף פיצויים ומהו רצף קצבה?

כשאדם מפוטר מעבודתו או מתפטר וזכאי לפיצויי פיטורים, הוא יכול למשוך את הסכום בכפוף לתשלום מס והוא יכול גם לבחור להשתמש בכסף בהמשך הדרך.
קיימות 2 אופציחות:
  • האופציה הראשונה היא רצף פיצויים, והמהות שלה היא פשוט שמירת הסכום בקופה ע״מ לנצל אותו בתנאים טובים יותר לאחר פרישה מעבודה בעתיד.
  • האופציה השנייה, רצף קצבה, מאפשרת לשנות את ייעוד הכסף: במקום להיעזר בו לאחר הפיטורין ועד למציאת העבודה הבאה, אפשר להעביר אותו לחיסכון הפנסיוני וליהנות ממנו לאחר הפרישה מעבודה והיציאה לפנסיה.
מאז שנת 2017 רצף קצבה נחשב לברירת המחדל. מי שרוצה לנצל את האפשרות של רצף פיצויים חייב להגיש בקשה מתאימה לפקיד השומה, באמצעות טופס 161 א'.

היתרון המשמעותי של רצף פיצויים ורצף קצבה

כאמור ישנם לא מעט הבדלים בין רצף פיצויים לבין רצף קצבה אבל יש גם מכנה משותף משמעותי: שתי האופציות עשויות לצמצם את חבות המס על כספי פיצויי הפיטורין.
בהקשר זה כדאי לדעת שעל פיצויי פיטורין ישנו פטור ממס, אבל עד לתקרה מסוימת. על ההפרש שבין הסכום שהאדם זכאי לו לבין התקרה משולם מס בהתאם לשיעור המס השולי של כל נישום. התקרה היא המשכורת של האדם כפול מספר שנות העבודה אצל המעסיק הספציפי, וניתן לבקש מפקיד השומה הגדלה לעד משכורת וחצי עבור כל שנת עבודה. בכל מקרה התקרה המרבית תהיה כ-12,420 ש"ח לכל שנה (נכון ל-2020, הסכום עשוי להתעדכן מעת לעת).
 
כך למשל אדם שעבד במשך 5 שנים והגיע למשכורת של 8,000 ש"ח, יהיה זכאי לפטור על הסכום שעד 60,000 ש"ח (בהנחה שפקיד השומה קיבל את הבקשה להגדיל את התקרה למשכורת וחצי עבור כל שנה, כך שהיה תהיה 8,000 * 1.5 * 5). אם בקופת הפיצויים הצטברו לזכותו 80,000 ש"ח. הוא נדרש לשלם מס על 20,000 ש"ח. האופציות של רצף פיצויים ורצף קצבה מאפשרות לא לשלם את המס הנ"ל. כמובן שהאדם עדיין יידרש לשלם מס בהמשך הדרך – בין אם על כל הפיצויים שהצטברו ובין אם על קצבת הפנסיה – אבל בלא מעט מקרים חבות המס תהיה נמוכה יותר.

האם ניתן למשוך חלק מהכסף וחלק אחר לנצל לטובת רצף פיצויים או רצף קצבה?

באופן עקרוני אפשר להחיל רצף פיצויים ורצף קצבה גם על חלק מהפיצויים, ואת החלק האחר למשוך. יחד עם זאת יש גם הבדל משמעותי: במקרה של רצף קצבה, ניתן לבצע משיכה של החלק הפטור ואת היתרה החייבת ליעד לקצבה. לעומת זאת, במקרה של רצף פיצויים, משיכת חלק מהסכום מבטלת את האפשרות לקבל פטור ועל אותו חלק שנמשך ישולם מס בהתאם למס השולי.

האם ניתן לבצע רצף פיצויים או רצף קצבה בכל מצב?

רצף פיצויים אפשרי בתנאי שהאדם מוצא עבודה חדשה תוך שנה. אם בפרק זמן זה לא נמשכות ההפקדות לרכיב הפיצויים, החלת רצף הזכויות מבוטלת אוטומטית. רצף קצבה ניתן לבצע בכל מצב שבו כספי הפיצויים נמצאים בקופה לקצבה (אבל לא אם הם בקופת גמל הונית קוד – 4 למבינים).

האם ניתן להתחרט על השארת הכסף בקופה?

כן, רצף פיצויים ורצף קצבה הן בחירות שניתן להתחרט עליהן – במקרה של רצף פיצויים, ניתן למשוך את הכסף עד 24 חודשים ממועד הפיטורין או ההתפטרות, וכמובן שגם בסיום העבודה אצל המעסיק הבא ישנה נקודת יציאה שבה אפשר לוותר על רצף הזכויות ולהשתמש בסכום שהצטבר.
במקרה של רצף קצבה, חרטה וכתוצאה מכך משיכת הכסף אפשריות בכל נקודת זמן. באופן טבעי חרטה ושימוש בכסף מחייבים תשלום מס על הסכום שנמשך, בהתאם למאפיינים הספציפיים של תיק המס של האדם.

איך לבחור בין רצף פיצוים לרצף קצבה?

רצף פיצויים היא האופציה המתאימה בעיקר למי שרוצה להפחית את חבות המס על פיצויי הפיטורין, ומעריך כי בעתיד אכן יידרש לשלם פחות מס (בזכות תקרה גבוהה יותר או שיעור מס שולי נמוך יותר).
 
רצף קצבה מתאים בעיקר למי שרוצה להגדיל את החיסכון הפנסיוני ולהבטיח לעצמו עתיד כלכלי נוח יותר בגיל מבוגר. בכל מקרה ישנה חשיבות גם למידת הצורך בכסף בהווה, וכאמור גם שיעור המס השולי בנקודת הזמן הנוכחית וזה הצפוי בהמשך הדרך הוא שיקול משמעותי.
 
ע״מ לבחור נכון מומלץ להתייעץ עם מומחים לחיסכון פנסיוני שיעזרו לכם לבצע את כל החישובים ולבחון את האופציה הכדאית ביותר עבורכם.
 
בהצלחה!
עומר אשכנזי

עומר אשכנזי מנכ״ל אג׳נדה

תודה רבה על כתיבת תוכן מעשיר לקהילת תרבות כלכלית!

אהבת? יש לך מה להגיב או לשאול?

קליק אחד ואת.ה בפוסט!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

אולי יעניין אותך גם

פנסיה תקציבית לבעלי שליטה
פנסיה
liozassa

פנסיה תקציבית לבעלי שליטה

מהי פנסיה תקציבית לבעל שליטה? פנסיה תקציבית לבעל שליטה היא אופציה שעשויה להיות משתלמת מאוד. עבור בעל השליטה הפנסיה התקציבית היא מקור להכנסה כספית קבועה

קרא עוד »
מניה (stock)
שוק ההון
liozassa

מהי מניה?

מניה (Stock) היא נייר ערך שמונפק ע״י הבורסה, כדי לאפשר למשקיעים פרטיים להשקיע בחברה. חברה שמעוניינת לגייס הון מהציבור הרחב, ניגשת לבורסה להנפקה ולאחר התהליך היא

קרא עוד »