איחוד קרנות פנסיה הוא פעולה מתבקשת שעשויה לחסוך לא מעט כסף ולאפשר ניהול מושכל יותר של החיסכון הפנסיוני. בשנת 2016 יזמה רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון שבמשרד האוצר מהלך לביצוע איחוד אוטומטי של הקרנות עבור כל החוסכים. לאחר כמן, החל מה-1.1.2017, בפתיחת קרן פנסיה חדשה, החברה שמפעילה אותה מאתרת קרנות לא פעילות וגם מאחדת אותן תחת הקרן החדשה (אלא אם כן החוסך מביע התנגדות).
למה משרד האוצר יזם את איחוד הקרנות?
כיצד התבצע האיחוד ע"י משרד האוצר?
במהלך 2016 הודיע משרד האוצר על מהלך לאיחוד אוטומטי של קרנות הפנסיה לכל חוסך, פרט למי שהביע התנגדות בכתב. עבור חוסכים שהייתה ברשותם קרן אחת פעילה וקרנות נוספות לא פעילות אוחדו כל הקרנות תחת הקרן הפעילה.
חוסכים בעלי שתי קרנות פעילות התבקשו לבחור במי מביניהן יאוחדו את כל החסכונות. לאחר השלמת המהלך נותר מספר מצומצם של קרנות לא פעילות. כאמור מאז 2017 כל פתיחת קרן פנסיה חדשה כוללת באופן אוטומטי גם איחוד קרנות פנסיה נוספות אשר רשומות על שם החוסך.
איך איחוד קרנות מפחית את דמי הניהול?
איחוד קרנות פנסיה מאפשר להפחית את דמי הניהול המשולמים על החיסכון. במרבית החשבונות הלא פעילים דמי הניהול גבוהים מאוד – המקסימום המותר בחוק (לא כולל קרנות ברירת מחדל בהן דמי הניהול של החשבונות הלא פעילים , זהים לאלו הפעילים).
בחשבונות פעילים בדרך כלל עלות הניהול תהיה נמוכה יותר, ובנוסף איחוד הקרנות מגדיל כמובן את הסכום בקרן הפעילה ובהתאם משפר את כושר המיקוח של החוסך. מי שמנצל עובדה זו, יכול לחסוך סכומים בלתי מבוטלים לאורך כל השנים שבהן הוא צובר כסף לחיים שאחרי הפרישה מעבודה.
מתי כדאי להימנע מאיחוד קרנות פנסיה?
מעקב טוב יותר על החיסכון הפנסיוני
עומר אשכנזי מנכ״ל אג׳נדה
תודה רבה על כתיבת תוכן מעשיר לקהילת תרבות כלכלית!